Brouwen van speciaalbier is een hobby die steeds populairder wordt. Er zijn verschillende bierbrouw pakketten beschikbaar die alles bevatten wat je nodig hebt om te beginnen. Brouwpunt is zo’n partij die al lange tijd klanten voorziet van unieke recepten. Een bierbrouw pakket bevat vaak een vergistingsemmer met waterslot en aftapkraantje, een instructieboekje en alle ingrediënten (hop, mout en gist) in de juiste hoeveelheden. Bekijk welk bierbrouw pakket je gaat aanschaffen, er zijn ook mout- en hopextract pakken beschikbaar, maar deze bieden geen echte brouwervaring.
Stappen voor het brouwen van speciaalbier
Zelf bier brouwen is helemaal niet zo heel moeilijk. In een paar stappen kunnen wij jou uitleggen hoe je bier moet brouwen. Deze stappen zijn gebaseerd op het brouwen van bier met een bierbrouw pakket.
Stap 1 – Schroten: Wat als eerste doet voor het brouwen van speciaalbier is het schroten van de mout. Hierbij worden de graankorrels fysiek gebroken om de binnenkant van de korrels bloot te leggen.
Stap 2 – Maischen: In deze stap wordt de geschroten mout geweekt in warm water om de suikers uit de mout te trekken. Tijdens het maischen worden de enzymen in de mout geactiveerd, waardoor de suikers uit de mout worden vrijgegeven.
Stap 3 – Filteren/Spoelen: Tijdens deze stap wordt de suikerrijke wort van de resterende brouwersbostel gescheiden. Het doel is om zoveel mogelijk suikers uit de brouwersbostel te halen, zonder onzuiverheden in de wort.
Stap 4 – Koken: Tijdens deze stap wordt de wort gekookt met hop. Hop voegt bitterheid, aroma en conservatie-eigenschappen toe aan het bier. De hop wordt in verschillende stappen toegevoegd, afhankelijk van het soort bier dat men wil maken. Bijvoorbeeld, voor een bitterder bier voegt men hop toe aan het begin van het kookproces, terwijl voor een aroma-rijker bier men hop toevoegt aan het einde van het kookproces.
Stap 5 – Koelen: Na het koken moet de wort snel afgekoeld worden om te voorkomen dat er wilde gisten of bacteriën in terechtkomen. Dit gebeurt meestal door middel van een wortkoeler. Na het koelen is de wort klaar om te fermenteren.
Stap 6 – Fermenteren: In deze stap wordt de wort gefermenteerd door gekozen gist toe te voegen. De gist eet de suikers uit de wort en produceert alcohol en koolzuurgas. Er zijn verschillende soorten gist beschikbaar, afhankelijk van het soort bier dat men wil maken. Bijvoorbeeld, voor een lager bier wordt meestal een lage fermentatietemperatuur gebruikt en een specifieke gistsoort, terwijl voor een bier met een hogere alcoholgehalte een hogere fermentatietemperatuur en andere gistsoorten gebruikt worden.
Stap 8 – Bottelen/Fusten: Nadat het bier gerijpt is, is het klaar om gebotteld of gefust te worden. Hierbij wordt het bier in flessen of fusten gegoten en wordt er extra gist toegevoegd. Dit zorgt voor een tweede fermentatie in de fles of het fust, waardoor het bier nog koolzuurgas opneemt en een nog betere smaak krijgt.