Virmx

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd het vergt dan ook behoorlijk wat inspanning, een ander soort dan die je nodig hebt om naar kantoor te gaan. Voordat de corona crisis er was, werkte men dan ook voornamelijk op kantoor, heel af en toe hoorde je wel eens dat iemand thuis werkte. Vele dachten dat dat niet voor ze is weg gelegd, maar nu al bijna twee jaar werkt bijna iedereen volledig of een deel thuis. Niet alleen zzp’ers werken thuis, maar nu ook veel mensen in loondienst werken een gedeelte thuis en een gedeelte op kantoor, maar hoe zorg je er voor dat je thuis net zo optimaal werkt als op kantoor? Je vindt in dit artikel diverse tips om vitaal gezond te blijven en optimaal thuis te werken.

Werkhouding

Niet alleen je werkplek is enorm belangrijk, maar ook je werkhouding en het regelmatig wisselen van houding ook. Wanneer je op kantoor werkt dan wissel je nog best vaak van houding, even koffie halen bij het koffieautomaat, wat vragen aan je collega die achter je zit of naar de kantine gaan om te lunchen. Thuis heb je echter alles binnen handbereik, hoe fijn dat ook is, dat zorgt wel voor minder wisseling in je houding. Het is daarom echt aan te raden om ook tijdens het thuiswerken regelmatig even op te staan of in je pauze een rondje lopen door de wijk, maar ook in de ochtend sporten is een goede oplossing voor wat extra beweging. Sinds men meer tijd thuis doorbrengt dan ooit te voren wordt er ook minder bewogen, een goede werkhouding is dan alleen maar belangrijker. Het is belangrijk dat je een goede houding aanneemt tijdens het werken. Mocht je een bureau gaan aanschaffen of wil je een thuiskantoor maken dan is een bureau in hoogte verstelbaar een goede investering. Je kan zowel zittend als staand werken aan het bureau en wisselt zo regelmatig van houding, bij thuiswerkwinkel zijn diverse verstelbare bureau’s te vinden.

Maak een planning

Structuur is altijd belangrijk tijdens je werkt. Op kantoor merk je het misschien niet maar er is een en al structuur. Bepaalde tijden werken, op vaste tijden pauze en op vaste tijden zit je werkdag er weer op. Het is dan ook niet zo gek dat je een vast ochtendritueel hebt en een planning voor wanneer je naar kantoor toe gaat, maar ook als je volledig thuiswerkt is die planning nodig. Maak die planning en hanteer die dan ook, hoe fijn het ook lijkt te klinken door te werken en eerder klaar te zijn, maar het tegendeel is waar. Hoe langer je doorwerkt zonder pauze hoe meer de productiviteit afneemt.

Pak je rust wanneer nodig

Je hebt je rust nodig om te herladen en je rust pak je door te ontspannen. Een dagelijks momentje van ontspanning mag dan ook niet ontbreken. De manier hoe je ontspant is voor ieder persoon anders, waar de een houdt van een boek lezen, houdt de ander van een podcast luisteren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist kan ontspannen door iets aan beweging te doen een uurtje zwemmen of sporten, maar erna moet je wel je rust pakken. Je bent dan misschien wel ontspannen maar bent wel actief bezig geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *